Bottenbouillon

Bottenbouillon ik ben er verzot op!! Het is ontzettend simpel om te maken en een ideale basis voor soepen, sauzen en stoofpotjes. Daarnaast wordt Bottenbouillon ook straight genoten. Ook voor honden en katten is het een heerlijke en gezonde toevoeging op hun voeding. 

Botten zijn rijk aan glucosamine en gelatine wat nodig is om gewrichten gezond te houden.

De gelatine die een bottenbouillon geeft, vind ik een zwaar ondergewaardeerd superfood! Het komt voor in bindweefsel, pezen, botten en gewrichten en helpt deze gezond te houden. Daarnaast is het ook een fantastische voedingsstof voor de darmwand. De nuttige mineralen, aminozuren en antioxidanten geven een boost aan het immuunsysteem en helpen sneller te herstellen na ziekte. 

 

Ik bereide de bottenbouillon voor een lange periode in de slowcooker van de Instant pot, met botten van biologische afkomst, knieën van runderen, soms varkenspoten met huid en restjes botten die ik nog over had van de vorige keer. Azijn helpt om de gezonde stofjes uit de botten te trekken, ik gebruik graag appelazijn, de smaak vind ik net iets lekkerder dan een gewone azijn.    

 

De bouillon krijgt een mooie donkere kleur door de schil van ui niet te pellen (even goed wassen is heel belangrijk) en mee te bereiden in de slowcooker. Als basis voor de bottenbouillon gebruik ik altijd zout, ui, knoflook en gember. Wat ik verder aan kruiden in huis heb, gaan erin, te denken aan rode peper zonder zaadjes (anders vind ik het iets te heet), selderij, peterselie, oregano, venkel, basilicum, rozemarijn, tijm, knoflook, en wortel. 

 

Ik maak de bottenbouillon ook vaak zonder kruiden en zout, wel met appelazijn, die is super gezond en lekker voor de hond!  Mijn lieve Franse Bull Veer is er dol op! En deze variant van de bouillon is lichter van kleur en ook prima om te gebruiken in soepen, sauzen of stoofpotjes, kruiden vind ik dan wel belangrijk 

 

Wist je dat je botten voor een bottenbouillon meerdere keren kan gebruiken? Na gebruik kun je ze invriezen en de volgende keer komt er nog steeds heel veel gelatine, mineralen, aminozuren en antioxidanten vanaf. Na drie keer gebruiken doe ik de botten weg. 

 

Wanneer de bottenbouillon klaar is gebruik ik een zeef met daarin een dubbele laagse kaasdoek, zodat de bouillon goed gefilterd wordt, ik vang het altijd eerst even op in een maatbeker, zodat ik niet zo knoei:-). Bij mij gaat er best wat honing doorheen en die potten gebruik ik om de bottenbouillon in te bewaren. Na het zeven gaat de bottenbouillon in de glazenpot en het vet uit de bouillon drijft vanzelf naar boven, dit is zeer belangrijk! Het vet sluit de bouillon luchtdicht af, wanneer ik de de bouillon ga gebruiken, schep ik het vet eraf. De Bouillon is in de koelkast ongeveer 2 weken te bewaren. 

Uiteraard kan de bouillon ook in de vriezer bewaard worden, alleen niet in een glazen pot.

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.